2013年10月9日星期三

進階養生食療 --- 冬蟲夏草篇

報載,陳豪一索得男,買50萬補品給陳茵媺安胎,so sweet.......究竟補品係乜東東呢?
原來係冬蟲夏草同花膠,認真識揀!




以我個人經驗,蟲草同花膠確係對身體非常有益的食療補品,特別適合女性
藥理作用記載
「本草從新」---「冬蟲夏草補肺、腎。甘、平、保肺、益腎、止血、化痰、止勞嗽。」
「本草綱目」---「冬蟲夏草性甘、味平、歸肺、腎經、補肺益腎、止血、化痰、用於久咳、虛喘、勞嗽喀血、陽萎遺精、腰膝酸痛。」
蟲草可以增強身體免疫系統,對肺部、氣管特別有益,久咳不癒、氣管弱的人,不論男女老幼都適合。
靚的花膠憑著豐富膠質,對女性皮膚、關節、氣血又有特別功效。
而兩者更加係懷孕及產後婦女之寶。老婆一擊即中男丁,陳豪梗係特別爽手買花膠蟲草啦!

冬蟲夏草陳豪星級冬蟲夏草

而剛的星期日,我蟲草海味鋪料......撞到三位做陪月的女士在入貨,大談冬蟲草奇效,立即同大家分享。


產前產後 日食6支先最有效
我曾經說過,每日早晚食1支蟲草方為之有療效(這是我目前持之以恆的食法),但對於孕婦,原來要日服6支方有效(wah....已經養),一是對產前胎兒的調理極佳,可以令嬰兒出生後身體更強壯;二是產後女士的復原特別快,無論是開刀(失血令身體虛弱)或順產(花一生最大的力氣)。
為何是6支?據陪月所講,這樣才可以讓身體吸收足夠的蟲草養份去調理身體。而我更從她們身上學了一句說話,叫「貴買平食」,即係花了錢買了好的補品,就要當係平價貨般盡情去食(haha...警)有很多人買了貴的補品卻不捨得食,買了也枉然!
時間方面,是產前兩個月開始日服6支,產後一個月日服6支為之最佳。這是陪月女士所提供的意見,我未曾試過,假如將懷孕,即依照呢個食法

每日食4支,連食2個月,一年唔會病
三位陪月姐姐,其中一位又盛讚冬蟲草對身體免疫系統的幫助有多好。原來她以前都有每日服食蟲草的習慣,而她的方法是一日4支,連食2個月,之後便停食。她強調這是一年的調理方法,食完兩個月之後10個月都唔會病,身體非常壯健。
她說只會揀選粗支的去食(每兩約100支的/約$13,000$20,000),幼支的便要食更多才有效。
雖然這個說法我覺得有點兒誇張,但我在旁邊忍不住問她:「你今次會買邊隻級數的蟲草?」哈,答案出人意表:「宜家咁貴,食唔起咯。我以前只係$4,000左右一兩,現在要萬幾蚊呀!呢幾年改為食羊肚菌啦!」
羊肚菌?未食過!
陪月姐姐「同蟲草一樣咁香,但冇蟲草咁貴,療效。」
喔,羊肚菌好.....等我又研究下先

綜合以上意見,大致都係盛讚蟲草的功效,亦大彈蟲草已經變得好貴好貴,真係學黎天王話齋:「手掌又係肉,左手又係肉。」不過,聽陪月一席話,又真係學到更多知識,值得。陪月姐姐話齋:「買蟲草,最緊要係香,有朕牛奶香味為之最好。我做咁耐陪月,最多人去某連鎖參茸店買,返來一打開,少少香味都冇,根本係劣質貨,但新手父母唔識,或者未食過,多數係第一次買,又貴又唔好。」又學到嘢!


關於選購冬蟲夏草,可重溫以下文章,我以前有講解過:

回應大家對冬蟲夏草的疑問

————–———————————————————————————————
本週《MORE》專欄精采內容:
率先體驗 「自生透明質酸」儀器
法國嶄新儀器上個月才抵港,標榜「可肌膚真皮層 提升自生透明質酸80%經我了解及親試6次後,效果不俗,率先同大家拆解。
請留意今期《MORE》雜誌內我的專欄

沒有留言:

發佈留言

注意:只有此網誌的成員可以留言。